Succes is niets anders dan positief afwijkend gedrag vertonen…

Inleiding:

Nog niet eerder sinds de professionalisering van de topsport in de jaren zestig, is de laatste tien jaar wetenschappelijk zoveel bekend geworden over de relatie tussen een succesvolle topsportcarrière en de ontwikkeling van de mentale staat. Het onderzoek dat ik deed toen in de onderbouwing van mijn boek moest leveren bewijst dit.

Dit onderwerp heeft, onterecht, nog niet de plek verworven in de sport die het verdient. Zelf zeggen toppers in de sportwereld dat een topprestatie hen overkwam en te danken is aan de ‘vorm van de dag’ en een verrassend heldere geestesgesteldheid waarin alles lijkt te lukken, met heel weinig inspanning. Dit wordt Flow, of Peak Performance genoemd. Een kwaliteit die aan te leren is, met verrassende gevolgen.  

Stel dat je kunt leren om, wanneer je maar wilt, die gesteldheid op te wekken in plaats van dat die je overkomt? Wat zou dat dan kunnen bijdragen aan je succes, je carrière en je transferwaarde?

Wij hebben het antwoord daarop en ons programma sinds 1999, na onze betrokkenheid bij de Olympische gouden herenhockeyploeg, constant verbeterd in een bewezen dupliceerbare aanpak. De wereldkampioen dressuurruiter Edward Gal met zijn paard Totilas is daar een levend voorbeeld van (zie referentiebrief Edward Gal).

Welke sport je ook bedrijft maakt niet uit. Succescreatie kent namelijk enkele universele wetten die, wanneer je die consequent toepast, altijd werken en doodeenvoudig zijn.  

 

Het financiële belang:

De lengte van de sportcarrière beperkt zich in de regel tussen de 12 en 15 jaar.

Daar zit zowel de opbouw als de afbouwperiode in. Er blijven dus relatief weinig jaren over om de persoonlijke (markt-)waarde en het beoogde vermogen op te bouwen. Dat laatste is noodzakelijk als basis voor een goed bestaan voor de rest van je leven. Het ontwikkelen van je mentale potentieel noemen wij ook vermogen en kan een forse bijdrage leveren aan je financiële doelen.

  

Naast de ontwikkeling van je techniek en conditie, is het een bewezen feit dat talent geen waarde heeft zonder de combinatie met een sterke mentaliteit. Immers, de laatste paar procenten keiharde winst worden behaald door je te ontwikkelen op de ‘zachte’ kant. Hier spelen mentaliteit, wilskracht, focus, zelfkennis, zelfbeheersing, omgaan met tegenvallers en externe beïnvloeding, een belangrijke rol. Verder is er een bewezen verband tussen de mentale staat en de gezondheid, lees: blessuregevoeligheid. Het leren beheersen en controleren van je brein kan wel eens een van de meest lucratieve investeringen zijn in je sportcarrière en de minst tijdrovende.

 

Onze aanpak:

Wij hebben op basis van onze ervaring in succesbegeleiding in zakelijke markten, sinds 1996 een bewezen rechtlijnige en vooral zakelijke methodiek ontwikkeld waarin overdracht van kennis op het mentale gebied en praktijk cases centraal staan. Ieder traject is overigens maatwerk. We maken gebruik van de meest moderne (wetenschappelijke) inzichten welke leiden tot het juiste sport DNA. Het gaat uit dat nieuwe ‘input’ (inzichten) leidt tot nieuwe ‘output’. Het vermijdt bij jonge mensen de weerstand dat e.e.a zweverig overkomt en houdt zich verre van het klassieke psychologisch zielenknijpen. Leeftijd of persoonlijke rijpheid speelt in onze methodiek geen rol.

We leren de sporter het meerpotentieel in zichzelf te ontdekken en toe te passen, zodat hij die vermogens actief weet in te zetten in omstandigheden waar prestatiedruk groot is.


Game Changer© in het kort
:

Game Changer is een bewezen resultaatgerichte aanpak. Primair gaat het er om hoe je mensen kunt leren hun meerpotentieel te ontsluiten zodat ze onder druk en/of veranderende omstandigheden, blijvend tot grote prestaties kunnen komen. De aanpak levert aantoonbaar vermogenswinst* op.

Het effect van onze aanpak uit zich in:

  • Blijvend betere prestaties onder pressie
  • positievere instelling, loskomen van belemmerende emoties z.a. faalangst
  • voorbeeldrol van stabiliteit binnen het team
  • verbetering van eigenwaarde (in vorm zijn en blijven, hogere fun factor)
  • mentale lenigheid en kalme staat levert beter spelinzicht op
  • groter zelfherstellend vermogen dat leidt tot kortere blessuretijd en het oprekken van de levenscyclus van de sportcarrière”
  • primair resultaat: aantrekkelijkere sportbeleving voor het publiek, meer sponsorinkomsten, hogere salaris- en transfersommen.

 

*Vermogen definiëren wij materieel (z.a. geld), maar ook niet-materieel zoals mentale vermogens w.o. weerbaarheid, omgaan met teleurstellingen, afdwingen van de bal (wilskracht), geloof in jezelf, vermogen tot samenwerken, organiseren, beïnvloeden, ontwikkelen en gebruikmaken van nieuwe inzichten, afleren van oude belemmerende fixaties, tactisch inzicht, enz.

Robert W. Portielje (1959) is sinds 1996 ondernemer/adviseur met als aandachtsgebied organisatie besturing en leiderschap. Hij heeft daarbij een universeel concept ontwikkeld om ambities te kunnen realiseren. Daarnaast is hij succes coach en heeft meerdere top sporters sinds 1999 begeleid, w.o. Europees en drievoudig Wereldkampioen dressuurruiter Edward Gal. Dat succes is de aanleiding geweest van zijn boek Ontwikkelen of ingewikkeld blijven. Daarin wordt dieper ingegaan op de mentale staat en hoe je kunt werken met de ontwikkeling van energetisch bewustzijn (Flow). Zijn credo is: ‘Succes is niets anders dan positief afwijkend gedrag vertonen.’