Voorwoord L. de Romijn in boek Robert Portielje, titel: Ontwikkelen of ingewikkeld blijven.

 

Amstelveen, november 2009

De directie van Canon Europa liet het adviesburo van Portielje een uitgebreid onderzoek doen naar de sterkte en zwaktes van de Europese landenorganisaties (SWOT). Ook de Nederlandse activiteiten van Canon Consumer Imaging werden doorgelicht. In die periode maakte de Nederlandse operatie een uitdagende tijd door en moest er iets gebeuren. Mede door de inzichten van dat onderzoek hebben wij Robert gevraagd enkele veranderactiviteiten voor de Sales en Marketing afdeling te doen. In de verkoopploeg is toen een andere klantbenadering tot stand gekomen en zijn wij veel meer gaan partneren. Op basis van de uitkomsten van deze trajecten is gekozen om nog wat personele maatregelen te treffen, waarna een langdurige periode van succes ontstond. CCI Nederland is sinds 2004 vele malen Europees Best Practice geweest en won tot op heden vele Awards als Best Country of The Quarter.

 

Lucas de Romijn

Managing Director

Canon Consumer Imaging Nederland     

Voorwoord Drs. J. de Jong in boek Robert Portielje, titel: Ontwikkelen of ingewikkeld blijven.

 

Den Haag, november 2009

“ In gesprekken met Robert kreeg ik zicht op hoe ik er aan kan bijdragen dat mijn organisatie succesvol wordt. Maar ja dat soort inzicht heb ik na het lezen van een goed boek, of na een lezing al snel. Toch ben ik ervan overtuigd dat de benaderingswijze van Robert niet het zoveelste inzicht oplevert, maar anders is en daadwerkelijk tot succes leidt.

Die overtuiging ontleen ik aan het simpele gegeven dat ‘het ontwikkelen’ mijn persoon en mijn persoonlijke situatie fundamenteel heeft geraakt en veranderd. Een verandering die structureel van aard is. Die ervaring is voor mij een voortdurende bron om op dezelfde wijze te werken aan een succesvolle organisatie. Ik weet te goed wat het kan opleveren.

Juist door de uiteindelijke eenvoud van de boodschap wordt de meest harde kern geraakt. De kern die zich het hardst verzet en die duurzame verandering en duurzaam succes in de weg zit en daarom waard is om te kraken.”

 

Drs. J. de Jong

Algemeen Directeur

Stichting Zebra (Welzijnsorganisatie)

Voorwoord van Edward Gal in boek van Robert Portielje, titel: Ontwikkelen of ingewikkeld blijven.

 

Harskamp, november 2009,

Ik herinner mij nog goed toen ik in een bootje op een gracht in Amsterdam in 2006 mijn sponsorovereenkomst tekende met Moorland Stables en Robert en zijn vrouw daarbij aanwezig waren. Wij hebben in die periode een start gemaakt met een ontwikkelingsprogramma dat tot doel had om mij in een paar jaar met Totilas in de wereldtop in dressuur te krijgen. In een van de eerste sessies met Robert heb ik een doelstelling opgenomen om binnen twee jaar structureel een juryscore van rond de 77% te gaan rijden. Toen een score die voorspelbaar een podiumplaats zou opleveren. Thans rijd ik met Totilas Grand Prix scores van ruim boven de 80% en in de kuur op muziek rond de 90%, iets dat ik een paar jaar geleden niet durfde te dromen. Robert heeft met mij een programma doorlopen waarin de nadruk ligt op afleren teneinde nieuwe patronen van denken en concentratie teweeg te brengen. De focus lag op het bereiken van Peak Performance, een staat van bewustzijn waarbij je maximaal kunt presteren onder druk. De aanpak gaat verder dan mentale coaching omdat hij ook het zakelijke karakter van de sport laat meespelen en werkt aan je merkwaarde. Verder heeft hij mij doen inzien dat er meer uit ons brein en er buiten te halen is dan je op het eerste gezicht zou denken.

 

De samenwerking met Robert heeft zijn resultaat bewezen, twee maal Nederlands Kampioen, twee Wereldrecords en een Europees Kampioenschap vielen mij ten deel in 2009.
Edward Gal & Totilas

 

NB: in 2010 wonnen Edward Gal en zijn paard Totilas op de Wereldruiterspelen in Kentucky (USA) 3 wereldtitels. Edward’s succes met Totilas heeft hem, naast zijn financiële onafhankelijkheid, een 10 jaar sponsorcontract opgeleverd met de familie Glock.

 

NB: van de 52 toernooien waar Edward en Totilas nationaal en internationaal aan deelnamen in drie opeenvolgende jaren, werden er vijftig afgesloten met een 1ste plaats en twee met een 2de plaats. Vele van hun records zijn tot op de dag van vandaag nog niet gebroken.

Voorwoord T. Visser-van der Meulen in boek Robert Portielje, titel: Ontwikkelen of ingewikkeld blijven.

 

Gorssel 28 november 2009
Als je als amateur door groeit in de wedstrijdsport naar een Grand Prix niveau ( in voetbaltermen de eredivisie) dan gaan er andere dingen meespelen dan alleen maar paardrijden.
Wedstijdspanning was een obstakel voor mij waar ik erg veel last van had. Ik heb Robert Portielje gevraagd mij hiermee te helpen. Wat hij ont-wikkelen noemt, is letterlijk het afdoen van belemmerende wikkels.
Zo ontwikkelde ik een manier van denken en rijden wat er toe geleid heeft dat ik binnen twee jaar internationaal kon meedraaien bij de professionals. Met de speciale stijl van Robert en de eenvoudige praktische technieken ben ik anders naar de sport en mijn leven gaan kijken. Robert heeft mij geleerd bewuster te worden van het onbeperkte vermogen van ons brein en hoe je dat voor je kunt laten werken.  Voor het Moorland team is de ontwikkeling van onze sport zowel technisch als mentaal erg belangrijk . Robert is onze stille kracht, niet altijd zichtbaar maar o zo aanwezig.
 
Tosca Visser
Directie Moorland Stables

Leiden, 3 maart 2015

Robert is een bijzondere coach, hij heeft een zuivere blik.
Hij kijkt naar je om te ontdekken waar jij werkelijk voor staat.
Wat hij ziet geeft hij terug, ongezouten maar met respect.
Zijn intentie is om jou zelf te laten zien waar het voor jezelf moeilijk wordt en hij laat je zelf ontdekken waar een knoop zit.
Hij werkt in het hier-en-nu. Om je inzichten te laten verwerven put hij uit bronnen van de reguliere wetenschap, maar ook uit alternatieve kennisgebieden.Hij kent zijn eigen eigenaardigheden en gebruikt zijn eigen geschiedenis om bepaalde mechanismen bloot te leggen.
Ondanks de onvermijdelijke confrontatie met jezelf blijft de sfeer veilig en zuiver. Vermoedelijk maakt Robert contact met een onderstroom die hij zichtbaar maakt in de wisselwerking. Dat vraagt om een bijzondere kwaliteit van de coach, het betekent dat hij werkelijk contact maakt.
Mijn beeld kort samengevat: Robert is een coach voor mensen die bereid zijn om fundamenteel te veranderen.

 

Ron Meeldijk

Moovz

Rotterdam, november 2014

Niets in het leven in toeval. Zo ook niet mijn kennismaking met Robert en Marisa Portielje en ProSession. Na meer dan 20 jaar werkervaring ervoer ik tegen een muur aan te lopen. Met hard werken was ik op een mooie managementpositie beland maar had het gevoel op te branden als ik op dezelfde manier zou doorgaan. Bovendien voelde het aan alsof ik stilstond. En aangezien ik geen genoegen neem met stilstaan maar continue wil groeien, moest er iets gebeuren. Ik was naarstig op zoek hoe ik effectiever kon zijn. Een collega bracht mij in contact met Robert. Ik kan niets anders zeggen dan dat de sessies met Robert een grote impact op mij hebben gehad. In 5 dagen heb ik, op een leuke en inspirerende manier, geleerd sneller te herkennen wanneer ik in de samenwerking vanuit oordelen en weerstand, niet meer in het contact ben en hoe dit mij (en mijn omgeving belemmert. Ik heb ook geleerd hoe in een dergelijke situatie anders te handelen. De effectiviteit en de beloning hiervan heb ik direct ervaren. Gesprekken en contacten lopen vlotter, zijn constructiever en veel leuker. Ik werk nog steeds hard, maar doelgerichter. In plaats dat ik aan het end van de dag uitgeblust ben, bruis ik van de energie. Ik ben mij bewuster van mijn eigen gedrag en hoe mijn mentale gesteldheid de effectiviteit van dit gedrag kan versterken of verzwakken. Robert en Prosession hebben bij mij het vuurtje aangewakkerd en de middelen aangereikt om hier verder in te groeien. Robert en Marisa, bedankt!

 

Drs. C.M. Taia Boneco

Erasmus Universiteit Rotterdam

Westzaan, 12 januari 2014

De heer Robert Portielje is vanuit zijn adviesbureau gedurende de afgelopen 2 jaar binnen Mercurius Media Groep actief geweest met de implementatie van een gedachtegoed rond het realiseren van kwalitatieve groei van medewerker en organisatie. Naast het herijken en formuleren van missie, visie en kernwaarden is een belangrijk onderdeel hierbinnen het doelbewust sturen op resultaten en gedrag, als afgeleide van onze strategische doelen.

Robert heeft in de vele sessies een gepassioneerde en hoog kwalitatieve bijdrage geleverd om dit te realiseren. In de leiderschapstrainingen heeft hij het management weten te prikkelen en de feedback was o.a. dat men dit gedachtegoed ook in de privé-omgeving kan gebruiken en wil gaan toepassen.

 

Ik heb Robert al eerder aan het werk gezien binnen een ICT omgeving en ben enthousiast over zijn toegankelijkheid, theoretische kennis en brede ervaring. Ik hoop in de toekomst meer te kunnen samenwerken met Robert.

 

Sjef Koning,

Head of HR Europe, Mercurius Media Groep

Baarn, november 2009
Ont-wikkelen is een werkwoord.
Als algemeen Directeur van een Business Unit bij Ordina en later als PR directeur heb ik meerdere keren met Robert samengewerkt. Hij heeft met zijn visie onze organisatie geholpen om de onderlinge samenwerking te verbeteren en op individueel niveau bewuster te worden van al wat je niet weet dat je niet weet. Dit klinkt ingewikkeld, maar het heeft ons zeer geholpen om je eigen ont-wikkeling ter hand te nemen. Vertrouwen geven en ontvangen, een omgeving te creëren waarin groei mogelijk is en onderlinge samenwerking optimaal.
Momenteel ben ik ondernemer en merk dagelijks hoe waardevol en tijdloos de inzichten van Robert zijn.
 
Anita van Dekken
Directeur FixFactory Baarn