"Je moet doelen durven stellen en durven erkennen dat succesvol kunnen zijn niet uitsluitend afhankelijk is van je vakkennis. Grote successen ontstaan doordat mensen weten waar ze naar toe willen. Dat gaat verder dan het winnen van een wedstrijd. Deelname aan de Olympische Spelen is voor vele topsporters zo'n doel. Ik zie dat als een tussenstation. Want het gaat er ook om wat de topsportcarrière de sporter aan het eind van zijn loopbaan heeft gebracht. Ik denk dan aan een reputatie die een merk­ waarde genereert op basis waarvan bijvoorbeeld een zuigkracht voor dressuurlessen wordt gecreëerd. Dat duidelijk wordt dat je niet alleen een topper bent in het uitvoeren, maar ook in het overdragen. Ik besteed dus ook aandacht aan de 'train de trainer' benadering. Hoe hij zijn ervaringen en leermomenten die hij met mij ondergaat, kan overbrengen op zijn pupillen. Ik ben dus veel meer dan een mental coach. Mijn credo is veeleer 'change managment' in de breedste zin van het woord."

Publicatie Totilas foto voor ernaast 1"Ik heb mij vanaf mijn 24ste jaar verdiept in gedrags­ wetenschappen. Waarom doen de mensen de dingen die ze doen en waarom niet de dingen die ze zouden moeten doen? In de sport moet je jezelf kunnen managen om uit te kunnen groeien tot topsporter. Ben je in staat om de goede keuzes te maken en, als je je doelen gesteld hebt, zijn dat dan verantwoorde keuzes? Als ruiter is het niet alleen belangrijk dat je goed kunt paardrijden. Kun je ook goed omgaan met je team, met je coach en met de media? Gezien de resultaten die Edward met Totilas boekt, is hij zich daarvan ten volle bewust. Is er flexibiliteit en is er mentale weerbaarheid? Als er tijdens de belangrijkste wedstrijd een wissel mislukt, ga je daar dan aan onderdoor of weet je er jezelf à la minute weer bovenuit te vechten? Kijk naar wat er in Aken gebeurde. Ineens was er de storing, de kleine hapering, maar Edward verblikte niet en Totilas was direct weer bij de les. In die situaties zie je dat Edward de situatie 100% meester is. Hopelijk ben ik hem behulpzaam  geweest om die mentale weerbaarheid op te bouwen.

De weerbaarheid van de sporter is ongelooflijk belangrijk voor het bereiken van een topprestatie. Bij het leveren van een topprestatie gaat het er met name om, of je in staat bent onder immense druk toch de kwaliteit neer te zetten zonder verlamd te raken door angst. Mijn coaching richt zich met name op de mentale ontwikkeling van de topsporter. Dat houdt in dat de topsporter zich bewust moet zijn van de processen die zich in zijn lichaam en geest afspelen. En in dit geval ook in het lichaam en de geest van het paard. Is de ruiter in staat om zijn paard het gevoel van rust te geven omdat hij zelf rustig is? Ik ben blij dat ik een bescheiden bijdrage heb geleverd om Edward in staat te stellen tot deze topprestaties  met Totilas te komen."

"Ik begeleid Edward nu drie jaar. Topsporters zijn net mensen. Nog meer dan gewone mensen hebben topsporters behoefte aan zekerheid.  Onzekerheid ondergraaft het zelfvertrouwen en staat het leveren van topprestaties  in de weg. In het hoofd spelen zich, zoals ik het noem, rechterhersenhelft­processen  af. Namelijk: het ontwikkelen van vaardigheden  via opgedane ervaringen. Als die vaardigheden onvoldoende ontwikkeld zijn, ontstaat stress en dat zorgt voor veranderingen in de bloedsomloop. Door de primaire reactie van stress, namelijk vluchten of vechten, ontstaat adrenaline, waardoor je verkrampt. Want je kunt niet vluchten of vechten: je bent bezig met. je wedstrijd. Wat je eigenlijk moet zien te bereiken, is het vermogen om die nadelige effecten in het lichaam mentaal om te kunnen buigen. Zodat er geen adrenaline, maar endorfine wordt aangemaakt, want dat is een lichaamseigen  drug."

"De wijze waarop je denkt over of omgaat met tegenvallers of zaken die je aan het twijfelen brengen, maakt dat er verkramping of juist ontspanning ontstaat. Die processen laat ik mensen doormaken en bij zichzelf herkennen. De tegenvallers komen plotseling en in flitsen van seconden. Daarin moet je op de juiste manier anticiperen. Deze mentale vaardigheid is eigenlijk de essentie van mijn werk. Daarnaast probeer ik te definiëren wanneer de carrière datgene heeft opgeleverd wat het op moest leveren. Ben jij Edward Gal je daar consequent van bewust?"


Grote successen ontstaan doordat mensen 
weten waar ze naar toe willen. Dat gaat verder
dan winnen van een wedstrijd