Hoe haal je het optimale uit mensen? “Door ze vrijheid en verantwoordelijkheid te geven, onder duidelijke randvoorwaarden”, aldus Robert Portielje. Tijdens de HR Golf Cup 2015, die Personeelbeleid organiseert op 4 juni, verzorgt hij een inspirerende keynote over dit thema.

 

Portielje komt uit de wereld van de topsport. Hij rekent besturing en leiderschap tot zijn expertise. “Mijn drijfveer is om organisaties en mensen succesvol te maken. Vanuit mijn ervaring weet ik dat je mensen alleen in een nieuwe ‘stand’ – of veranderbereid – krijgt als dat uit vrije wil gebeurt. Als je vervolgens de juiste interventies laat plaatsvinden op het juiste moment, is er ruimte voor strategische doorbraken vanuit een collectieve mindset.”

 

Olympisch goud
Portielje werd in 1999 gevraagd als strategisch ondersteuner van de coach van de Olympische heren hockeyploeg die een jaar later goud won in Sydney. Enkele jaren later nam hij de begeleiding van dressuurruiter Edward Gal op zich. Gal schopte het tot wereldkampioen. “Aansprekende sportsuccessen komen vaak als cases terug in mijn processen. Succes is namelijk gebaseerd op een universele wet, is activiteit onafhankelijk en redelijk voorspelbaar te maken.” Portielje deelt zijn kennis en ervaring sinds 1996 door middel van counseling van directies op strategievraagstukken en management development. Zijn focus ligt daarbij op het realiseren van organisatieambities en succescreatie.

 

“Als je praat over succescreatie, heb je het eigenlijk over leiderschap. Welke eigenschappen heeft een manager nodig om het beste uit mensen te halen? Sporters hebben bij het woord succes een scherp doel voor ogen. Wereldkampioen worden of Olympisch goud winnen bijvoorbeeld. In het zakenleven is dat minder helder. Wanneer ben je als medewerker succesvol? Het richten van een organisatie – en van mensen – is daarin dus heel belangrijk. Voer aan het begin van het jaar een doelstellingengesprek met je mensen. Faciliteer medewerkers door ze duidelijke randvoorwaarden te geven, zowel in tijd en geld als in middelen. Zorg vervolgens dat je goede feedback geeft, dus voer ook functionerings- en beoordelingsgesprekken. En ga aan het eind van het jaar weer om tafel om te kijken of de doelen zijn gehaald.”

 

“En daar ligt dus ook een grote toegevoegde waarde voor HR. Door die gesprekscyclus goed te organiseren en te faciliteren, het management daarin te ontwikkelen en mee te nemen, ontstaat een grote toegevoegde waarde voor de organisatie. En krijgt HR vanzelf de strategische functie die ze ambieert. Maar dan is het wel belangrijk om ook helder te definiëren wanneer HR zelf succesvol is. Practice what you preach!”

 

Meer weten? Speel op 4 juni mee met de HR Golf Cup 2015. Een volledig verzorgd toernooi voor golfers van alle niveaus op golfbaan Weselerwald in Schermbeck, vlak over de grens in Duitsland. Kijk op pagina 18 van dit nummer voor meer informatie. Direct aanmelden? Ga naar
www.hrgolf.nl